BLOGAluehinnat – välttämätön paha vai tutkimaton mahdollisuus?

20.1.2022 | Blogi, Sähkönmyynti

Keltään alalla työskentelevältä ei ole jäänyt huomaamatta viime aikojen erittäin vaihtelevat aluehinnat. Itse asiassa tuskin kukaan, riippumatta siitä onko alalla vai ei, on välttynyt syksyn 2021 aikana mediassa käydyltä sähkön hintakeskustelulta. Tämä on vaikuttanut suoraan moniin, jotka ovat tunteneet vaikutukset lompakossaan. Syistä kaiken takana ja mahdollisista ratkaisuista ongelmaan, on keskusteltu laajasti. En aio tässä blogissa ottaa kantaa ilmiön juurisyihin, vaan totean ainoastaan, että voimme luultavasti odottaa myös jatkossa epävakaampia markkinoita sekä järjestelmien että aluehintojen suhteen.

Luulen, että olemme toistaiseksi kaikki samaa mieltä. Tästä päästään suureen kysymykseen, kuinka energiateollisuus onnistuu selviytymään näillä epävakailla markkinoilla siten, että kaikki toimijat pystyvät harjoittamaan kannattavaa liiketoimintaa – ja samalla pitämään energian hinnat kohtuullisella tasolla loppuasiakkaan kannalta? Pitkällä aikavälillä tietysti tarvitaan suuria investointeja runkoverkkoihin, tuotantoon jne., mutta kuten sanoin, siitä en aio tällä kertaa keskustella.

Kulutusennusteet lähtökohtana

Tämänhetkisessä tilanteessa meillä on suhteellisen hyvä käsitys siitä, miltä sähkönkulutus näyttää. Se tulee entistä selvemmin ilmi reilun vuoden kuluttua, kun siirrymme varttitaseen käyttöön Pohjoismaissa. Näiden tietojen seuraaminen ja niiden hyödyntäminen tulevan kulutuksen ennustamiseen on mielestäni asia, jonka eteen kaikkien sähköyhtiöiden tulisi tehdä työtä. Tietysti monet tekevät sitä jossain määrin jo tänään, ja jotkut voivat olla siinä jopa erittäin hyviä. Mutta miksi tämä on tärkeää? Mielestäni luotettava ja tarkka ennuste tulevasta kulutuksesta on välttämätöntä, jotta sähkönmyyjä voi tehokkaasti hallita myyntiportfoliotaan.

Miten tämä sitten liittyy aluehintoihin? Yksinkertaisesti siksi, että aluehinnat muodostavat tällä hetkellä kasvavan osan sähkönhinnasta. Siksi on tärkeää, että käytössä on IT-järjestelmät ja rutiinit, joita tarvitaan salkun tehokkaaseen hallintaan sekä järjestelmä- että aluehintanäkökulmasta. Kun salkkua voi hallita tehokkaasti, samalla pienennät sähkökauppaan ja -myyntiin liittyviä erilaisia riskejä. Tehokas salkunhallinta hyödyttää myös loppuasiakasta, toisin sanoen win-win.

Kuinka Enerity voi tässä auttaa?

Me Enerityllä voimme tarjota järjestelmiä, jotka tekevät juuri sen. Uskallan väittää, että voimme tarjota sinulle alan parhaat ratkaisut saadaksesi ajantasaiset ennusteet yrityksesi tulevista sähkönmyyntivolyymeista. Ajattelu aluehintakomponentista itsestään selvänä osana salkunhoitoa, on myös muovattu syvälle järjestelmiimme. Järjestelmiemme avulla saat täydellisen hallinnan portfoliostasi. Tämä valvonta sisältää mahdollisuuden muuttaa tapaa, jolla katsomme sähkön myyntiä. Näen edessäni mm. uusia innovatiivisia hinnoittelumalleja, jotka ovat mahdollisia, kun tietyt riskit pienenevät merkittävästi paremmalla hallinnalla.

Haluatko kuulla lisää? Ota rohkeasti yhteyttä minuun tai johonkin kollegoistani!

 

Oscar Sigfrids

Myyntipäällikkö Oscar Sigfrids