BLOGSähkömarkkinat murroksessa

1.6.2021 | Blogi, Sähkönmyynti

Kaikki, jotka ovat seuranneet energiamarkkinoita viime vuosina, ovat varmasti huomanneet, että markkinat ovat jonkinasteisessa muutoksessa. Maailmalle rakennetaan uusiutuvaa energiatuotantoa enemmän kuin koskaan aiemmin ja vaikuttaa siltä, että tuulivoimaloita nousee kaikkialla. Lisäksi entistä kovemmat päästörajoitukset ovat ajaneet CO2-päästöoikeuksien hinnat ennätyksiin.

Tämä kaikki on tietenkin maapallon kannalta hyvä asia, mutta se tuo myös mukanaan haasteita sähköalalle. Esimerkiksi missä fossiilisilla polttoaineilla toimivan voimalan tuotanto on helposti säädettävissä ja ennustettavissa, tuulivoimalan tuotannon suhteen tämä on jo haastavampaa. Sitä ei voi myöskään tarvittaessa kytketä napinpainalluksella päälle. Tämä muutos on puhuttanut jo pitkään, ja viime aikoina se on näkynyt konkreettisesti. Suomessakin on jo nähty yksittäisiä tunteja negatiivisilla hinnoilla, ja spot-hinta on sahannut edestakaisin aikamoisella vauhdilla. Vuosi 2020 jäi myös varmasti monella mieleen alhaisine SYS-hintoineen.

Miten tähän muutokseen sitten vastataan? Miten voidaan jatkossakin tarjota asiakkaille, eli sähkönkäyttäjille, parasta mahdollista palvelua? Kulutusjoustosta puhutaan nykyään jonkin verran ja se onkin varmasti yksi tie eteenpäin. Jotkut taas puhuvat sähkön varastoinnista. Onhan se mahdollista, että varastointia voidaan toteuttaa vähän laajemmin esimerkiksi sähköautojen akkuja hyödyntämällä tulevaisuudessa.

En tiedä, mikä ratkaisu on. Todennäköisesti ei ole yhtä oikeaa vastausta ja ratkaisu onkin yhdistelmä eri asioita, joista osaa ei edes ole vielä keksitty. Asia, mistä olen varma, on, että tulevaisuudessa tarve käsitellä dataa moninkertaistuu. Tästä pitää huolen jo varttitaseeseen siirtyminen. Se, joka tulevaisuudessa parhaiten osaa hyödyntää ja tulkita dataa, todennäköisesti pärjää. Me Enerity Solutions Oy:ssä pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme työkalut, jotta tämä kaikki data pysyy hallinnassa ja jotta sitä pystytään tulkitsemaan ja hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla. Näin me yhdessä pystymme myös tulevaisuudessa tarjoamaan yksittäiselle sähkönkäyttäjälle parasta mahdollista palvelua.

Oscar Sigfrids

Myyntipäällikkö Oscar Sigfrids