BLOGMyyntityö etänä – vinkkejä onnistuneeseen asiakastapaamiseen

13.5.2020 | Blogi

Viikkoja on vierähtänyt etätöissä. Työrutiinit ovat muotoutuneet kotitoimisto-oloihin ja monet ovat saaneet etäpalavereista enemmän kokemusta kuin viimeisen vuoden aikana yhteensä.

Kasvotusten tapahtuvan kanssakäymisen muututtua datavirroiksi, puhe- ja kuuntelulahjat ovat saaneet kommunikoinnissa isomman roolin. On osattava kuunnella, mitä yhteyden toisessa päässä tapahtuu sekä annattava aikaa vastauksille ja hiljaisuudelle. Myös vanha sanonta ”Kuva kertoo enemmän kuin 1000 sanaa” pitää hyvin paikkansa: mitä parempi esitysmateriaali sitä helpommin etäpalaverit hoituvat.

Meillä Enerity Solutions Oy:ssä siirryttiin nopeasti tapaamisista etäpalavereihin. Maaliskuusta alkaen niitä on ehditty pitää yhteensä jo useampia kymmeniä. Niinpä viimeaikaisten kokemusten sekä huomioiden perusteella ajattelimme kertoa omat vinkkimme onnistuneeseen etäasiakastapaamiseen.

 1. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa
  Käytä visuaalisia elementtejä aina kuin mahdollista. Vältä tekstillä täyteen ahdettujen PowerPointtien käyttämistä. Loputonta diaesitystä ei jaksa kukaan ja huomion keskittyessä niihin, puheesi menee asiakkaalta täysin ohi.
 2. Anna aikaa vastauksille, muista kuunnella
  Kommunikointi on hankalaa, kun asiakasta ei näe. Muista kuunnella ja anna riittävästi aikaa vastauksille. Pääsääntöisesti, mitä useampi palaveriin osallistuu, sitä kauemmin odotetaan muiden vastauksia. Jos tiedät, kuka osaa vastata johonkin asiaan parhaiten, kohdista kysymys hänelle – tällöin saat nopeimmin vastauksen.
 3. Käytä webbikameraa aina kun mahdollista
  Jokainen näkee mieluummin puhujan tyhjän ruudun tai loputtomien esitysten sijaan. Etäpalaverista tulee paljon inhimillisempi, jos puhujan näkee. Myös kommunikointi sujuu helpommin, kun näköyhteyden avulla pystyy ennakoimaan keskustelua.
 4. Pyydä anteeksi, jos puhut päälle
  Vaikka yrittää kuinka tarkasti kuunnella, voi joskus puhua päälle. Pyydä tällöin mahdollisimman nopeasti anteeksi ja tarjoa puheenvuoroa.
 5. Seuraa keskustelun kulkua ja ohjaa sitä tarvittaessa
  Vaikka kuuntelulle ja vastauksille pitää antaa aikaa, täytyy etäpalaveri kuitenkin vetää läpi aikataulussa. Haluat myös, että palaverin tavoite täyttyy. Johdattele siis tarvittaessa keskustelua eteenpäin.

Karita Tommola

Markkinointisuunnittelija Karita Tommola